Työskentelystä


aboutworks


Olen kuvataiteilija Annu Mikkilä. Elelen ja työskentelen Suomessa. Valmistuin Saimaan ammattikorkeakoulusta 2016 kuvanveiston osastolta. Olen opiskellut myös Pekka Halosen akatemiassa ja lisäksi minulla on metalliartesaanin tutkinto.

Metalli on minulle rakas materiaali ja käytän töissäni kierrätettyä metallia. Ruosteinen metallipinta on kaunis ja tuo teoksiin omanlaisensa tarinan; ajan kulumisen, miten elämänluonteeseen kuuluu jatkuvamuutos. Mikään ei ole pysyvää, jopa vahva metalli joutuu muutoksen prosessiin. Savi on minulle toinen tärkeä materiaali. Savi tulee maasta ja on luonteeltaan pehmeää ja helposti muovaantuvaa. Metallia ruostutan ja savi teokset savustan. Savustus on arvaamatonta ja luonnollista kuten ruoste. Pidän metallin ja saven yhdistämisestä niiden erilaisten luonteiden vuoksi. Luonto ja ympäristö on minulle tärkeitä ja siksi käytän pääosin kierrätettyjä- sekä luonnonmateriaaleja. Tykkään yhdistellä teoksiini useampia materiaaleja, enkä halua sitoa itseäni vain yhteen tapaan työskennellä, vaan annan idean viedä mukanaan.

Työni ovat pääosin veistoksia ja installaatioita. Minua kiinnostaa, miten taideteos on suhteessa ympäristöön. On kiinnostavaa luoda tila mihin katsoja voi mennä sisälle ja olla osana teosta. Usein teoksissani on jokin eläintä muistuttava hahmo. Hahmo ei välttämättä esitä mitään tiettyä eläintä vaan on saanut piirteitä eri eläimistä, ihmisestä sekä mielikuvituksestani. Tunteet ovat minulle työskentelyssä tärkeitä. Haluan työni välittävän vahvaa tunnetilaa. Sen vuoksi käytänkin erikoisia hahmoja, jotta katsoja voisi tutkia teosta hivenen etäämmältä ja ehkä tunteiden kokeminen voi olla sen vuoksi helpompaa. Elämän outous ja ihmeellisyys tulevat esiin näissä kummallisissa otuksissa. Todellisuuden sattumanvaraisuus kiehtoo: miten me ihmiset ilmenemme juuri tallaisina olentoina ja miten kummallisia elämänmuotoja voikaan olla olemassa? Teosten syntyyn vaikuttavat eniten intuitio, oma herkkyyteni ja elämässäni sillä hetkellä askarruttavat asiat. Usein tutkin ihmisen luontosuhdetta nykypäivänä tai ihmisen suhdetta itseensä ja muihin.